ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Hrima.gr | English
ΣΚΟΠΟΣ & ΣΤΟΧΟΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Ο ΧΩΡΟΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΟΡΗΓΩΝ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 


» ΕΓΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 

 

South-East Europe Insurance Conference 2008
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008, Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής

(Λ. Συγγρού 103-105, δίπλα στο ξενοδοχείο InterContinental)

Πρόγραμμα Συνεδρίου
 Τελευταία Ενημέρωση: Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου

08:30-09:00

Προσέλευση - Εγγραφές

09:00-09:05

Καλωσόρισμα: Κωνσταντίνος Ουζούνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Money Conferences

09:05-09:15

Χαιρετισμός: Φάνη Πάλλη-Πετραλιά*, Υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

09:15-09:30

Χαιρετισμός: Φωκίων Μπράβος, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

09:30-09:50

Ομιλία: Δρ. Νικόλαος Τραυλός, Πρύτανης & Κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στη Χρηματοοικονομική "Καίτη Κυριακοπούλου", ALBA Graduate Business School

09:50-10:40

ΠΑΝΕΛ Ι: Solvency II: Απειλή ή Ευκαιρία;

 

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο  των διαζυγίων μεταξύ τραπεζών και των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι νωπές ακόμα οι εξαγορές της Alpha ασφαλιστικής από τον γαλλικό όμιλο της ΑΧΑ, του Φοίνικα (θυγατρική εταιρεία της εμπορικής τράπεζας) από την γαλλική επίσης εταιρεία Groupama, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πώληση της Proton ασφαλιστικής από την Proton Bank στην Commercial Value. Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, οι πωλήσεις πλειοψηφικών πακέτων της Αγροτικής ασφαλιστικής, αλλά και της Λαϊκής ασφαλιστικής από την ΜΡΒ.
Ένας από τους βασικότερους λόγους του φαινόμενου είναι οι πολλαπλές κανονιστικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών οι οποίες έχουν επιβληθεί στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο (Βασιλεία ΙΙ για τις τράπεζες, Solvency II για τις ασφαλιστικές εταιρείες, MIFID για τις επενδυτικές εταιρείες). Ειδικότερα, για τις ασφαλιστικές εταιρείες το διαμορφωμένο νέο πλαίσιο εποπτείας -Solvency II- στο οποίο θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ, η οποία εφαρμόζεται για τις τράπεζες, δεν δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να συνυπολογίζουν στα εποπτικά τους κεφάλαια το σύνολο της συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρίες.
Παρά την σαφή τάση διαχωρισμού των εργασιών όμως, το περιθώριο ανάπτυξης των εργασιών των ασφαλιστικών εταιριών παραμένει τεράστιο και οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ είναι 4 φορές μικρότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πώς η συνθήκη Solvency II μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να συγκλίνουμε με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες ανάπτυξης;

Συντονιστής: Ευγενία Τζώρτζη, δημοσιογράφος, Καθημερινή

 • Χρήστος Αδαμαντιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, AIG Greece
 • Λάμπρος Γκόγκος, Senior Manager Αναλογιστικών Υπηρεσιών, Ernst & Young
 • Βασιλική Κωστάκη, Actuarial Director, Groupama Phoenix

10:40-11:20

Διάλειμμα

11:20-12:10

ΠΑΝΕΛ ΙΙ: Επαγγελματικά Ταμεία: Πρόκληση για την Κοινωνία και την Οικονομία

 

 

Σαφώς το ασφαλιστικό αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους και στη χώρα μας. Οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις από την πολιτεία αξιολογήθηκαν σαν προσπάθειες διαχειριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, και σαφώς δεν αναδόμησαν εκ βάθρων το σύστημα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Η έντονη κρίση που ήδη διέρχεται η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα θέτει σοβαρά ερωτήματα:
- Το ήδη υφιστάμενο κοινωνικοασφαλιστικό έλλειμμα απειλεί τη βιωσιμότητα των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων;
- Οι μακροοικονομικοί παράμετροι της ελληνικής οικονομίας όπως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, οι διαρθρωτικές προσαρμογές που απαιτούνται κλπ, θα είναι τόσο θετικοί στο μέλλον ώστε να βοηθήσουν την ανταποδοτικότητα της οικονομίας μας, και κατ' επέκταση να οδηγήσουν σε μείωση του οικονομικού αδιεξόδου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;
- Η επιλογή των επενδύσεων θα είναι η πιο κατάλληλη για την διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων;
- Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες θα δώσουν άμεσα διέξοδο στα συσσωρευμένα προβλήματα;
Αντιμέτωποι με αυτούς τους κεφαλαιώδεις προβληματισμούς, σε συσχετισμό με την ανάγκη να  διατηρηθεί το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) κοινωνικό πρότυπο, αντιλαμβάνονται όλοι (πολιτεία, κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι), την αναγκαιότητα δημιουργίας ''εφεδρικών'' κεφαλαίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ασφαλιστικών και κυρίως των συντάξιμων παροχών στο μέλλον.
Η άμεση ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, των επαγγελματικών ταμείων, πρέπει να αποτελέσει κεφαλαιώδη προτεραιότητα για την πολιτεία. Η Κοινοτική οδηγία 2003/41/ΕΚ θεσπίζει τους βασικούς κανόνες και τους άξονες λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Στην χώρα μας ο νόμος 3029/2002 χρειάζεται άμεση αναμόρφωση για να μην αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργία των Ταμείων.

Συντονιστής: Γιάννης Βερμισσώ, δημοσιογράφος

 • Bram Boon, CEO, ING Ελλάδος

 • Γιώργος Ρωμανιάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παρατηρητήριο Απασχόλησης, Επιστημονικός Σύμβουλος, Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

 • Κωνσταντίνος Τζινιέρης, Πρόεδρος ΔΣ., Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (Ε.ΤΑ.Ο.), Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Trust ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

 • Νικόλαος Τεσσαρομάτης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, ALBA, Γενικός Διευθυντής & Διευθυντής Διαχείρισης, ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ Asset Management

12:10-12:55

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ιδιωτικά Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Σχήματα: Γεφυρώνοντας τα δημόσια με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα

 

Υπό την Αιγίδα της ING Ελλάδος

 • Bram Boon, CEO, ING Ελλάδος

 

12:55-13:10 Αποκαλυπτήρια του ανανεωμένου περιοδικού  ΧΡΗΜΑ και του νέου ασφαλιστικού περιοδικού της MetaHolding S.A.

Από το 1988, χρονιά που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το περιοδικό ΧΡΗΜΑ στην ελληνική Αγορά, μέχρι σήμερα, στόχος του ήταν η ενημέρωση σε βάθος, σε κάθε πτυχή της οικονομικής και επενδυτικής πραγματικότητας στη χώρα μας.

Από το αρχικό 8σέλιδο newsletter, μέχρι σήμερα το ΧΡΗΜΑ έχει ανανεωθεί άλλες τέσσερις φορές. Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών αδιάλειπτης έκδοσης, παρουσιάζουμε το Νέο ΧΡΗΜΑ και το Νέο ΧΡΗΜΑ Week, με νέο σχεδιασμό, νέους συνεργάτες και επαυξημένη ύλη.

Ακόμη, αντιλαμβανόμενοι την επιχειρηματική ευκαιρία για την επαγγελματική και τεχνολογικά εξελιγμένη κάλυψη του χώρου της Ασφαλιστικής Αγοράς, ο Όμιλος MetaHolding αποκαλύπτει τον τίτλο του Νέου Ασφαλιστικού Περιοδικού του, το οποίο θα συμπληρώνεται με εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα και σχετικό web site.

Ο Διευθυντής Σύνταξης και οι συντελεστές των νέων μέσων είναι όλοι αξιόλογοι δημοσιογράφοι με εξειδίκευση στον ασφαλιστικό τομέα. Τέλος, θα αποκαλυφθεί και το διεθνές έντυπο με το οποίο θα συνεργάζεται το νέο περιοδικό σε θέματα αναδημοσίευσης διεθνών εξελίξεων και ειδήσεων.

Στα αποκαλυπτήρια του ανανεωμένου περιοδικού ΧΡΗΜΑ θα προβεί ο κ. Γκίκας Μάναλης,  Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και του νέου Ασφαλιστικού Περιοδικού. 

Παρουσία των κ.κ.:

 • Κωνσταντίνου Ουζούνη, Εκδότη Περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΧΡΗΜΑ Week

 • Ανδρέα Αναστασίου, Διευθυντή Σύνταξης Περιοδικού ΧΡΗΜΑ

 • Γιάννη Βερμισσώ, Διευθυντή Σύνταξης Νέου Ασφαλιστικού Περιοδικού Ομίλου MetaHolding

 • Στέφανου Κοτζαμάνη, Διευθυντή Σύνταξης Ηλεκτρονικής Εφημερίδας ΧΡΗΜΑ Week

13:10-14:40

Γεύμα

14:40-15:30

ΠΑΝΕΛ ΙΙΙ: Ομαδικά Συμβόλαια: Διαρκές Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για τις Επιχειρήσεις

 

 

 

Γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι οι Ομαδικές Ασφαλίσεις μπορούν να λειτουργήσουν σαν κίνητρο παραγωγής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Φυσικά τα ομαδικά συμβόλαια δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την κοινωνική ασφάλιση, όμως μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να βελτιώσουν τα αδύνατα σημεία της, και να καλύψουν τις υψηλές απαιτήσεις των στελεχών και των εργαζομένων.
Μια ομαδική ασφάλεια προφέρει προς τρεις κατευθύνσεις: τους εργαζόμενους, την επιχείρηση και την πολιτεία.
Στον εργαζόμενο προσφέρει την προστασία και την σιγουριά του αύριο για τον ίδιο και την οικογένειά του μέσω των πολλών συνδυασμών ασφάλισης που μπορεί να εξασφαλίσει.
Στην επιχείρηση τα οφέλη είναι πολλαπλά. Μια ασφάλιση μειώνει την κινητικότητα του ειδικευμένου προσωπικού, αυξάνει την παραγωγικότητα και προσελκύει ειδικευμένα νέα στελέχη από τον ανταγωνισμό.
Στην πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο προσφέρει πρόσθετα έσοδα άμεσα και έμμεσα μέσω της φορολογίας και μέσω της αποσυμφόρησης των δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται πλήρης αίσθηση εξασφάλισης στους συμμετέχοντες.
Εντούτοις ένα σοφά σχεδιασμένο ομαδικό συμβόλαιο, μπορεί να αναδείξει την εταιρική κουλτούρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας επιχείρησης σε ανώτερο βαθμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διαφοροποίησης με απόλυτη σαφήνεια.

Συντονιστής: Νίκος Σακελαρίου, δημοσιογράφος, Ημερησία

 • Γιώργος Αναστασάκος, Σύμβουλος Διοίκησης, Aldemar Hotels
 • Γιώργος Βλασσόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων, ALICO

 • Νίκος Κεχαγιάογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, K2 Insurance Risk Management Consultants

15:30-16:20

ΠΑΝΕΛ ΙV: Επιχειρείν στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη με Ασφάλεια

 

Αναμφισβήτητα η ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί έναν ολοζώντανο οικονομικό οργανισμό ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή και αλματώδη πορεία ανάπτυξης. Χιλιάδες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, επενδύουν στην περιοχή αυτή προσδοκώντας στην ανάπτυξη πολλαπλών ωφελειών.
Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός αποτελεί ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τις επιχειρήσεις αυτές, αφού οι κίνδυνοι εκτός από την συνηθισμένη τους μορφή (φυσικοί και ατυχηματικοί) μπορούν να εκδηλωθούν και λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων (πολιτικοί συσχετισμοί, τοπικές εντάσεις, εθνικοί κανονισμοί). Ο σωστός σχεδιασμός διαχείρισης ρίσκου αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την ορθολογική ανάπτυξη των εργασιών των επιχειρήσεων σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Συντονιστής: Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης, περιοδικό ΧΡΗΜΑ

 • Νότης Βαγιακάκος, Διευθύνων Σύμβουλος HDI-Gerling Hellas
 • Γιώργος Ζαφειρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Comergon Insurance Broker
 • Αικατερίνη Μανσούρη, Υπεύθυνη του τμήματος Μεσομακροπρόθεσμων Πιστώσεων & Ειδικών Συμβολαίων, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)
16:20-17:00 Διάλειμμα

17:00-17:50

ΠΑΝΕΛ V: Παρουσίαση νέου περιοδικού ΧΡΗΜΑ & Αποκαλυπτήρια Νέου Ασφαλιστικού Περιοδικού του Ομίλου MetaHolding

 

Αναλυτική παρουσίαση του επαγγελματικού σχεδιασμού, των πολιτικών marketing και των συνεργατών, του νέου περιοδικού ΧΡΗΜΑ & της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΧΡΗΜΑ Week, καθώς και του νέου Ασφαλιστικού Περιοδικού του Ομίλου MetaHolding S.A.

 

Παρουσιαστές: Κωνσταντίνος Ουζούνης, Εκδότης Περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΧΡΗΜΑ Week

 • Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης Περιοδικού ΧΡΗΜΑ
 • Γιάννης Βερμισσώ, Διευθυντής Σύνταξης Νέου Ασφαλιστικού Περιοδικού Ομίλου MetaHolding
 • Στέφανος Κοτζαμάνης, Διευθυντής Σύνταξης Ηλεκτρονικής Εφημερίδας ΧΡΗΜΑ Week

N.B.: Η Money Conferences διατηρεί το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα του συνεδρίου και δεν ευθύνεται για ενδεχόμενες ακυρώσεις λόγω εκτάκτων παραγόντων. Η Money Conferences επίσης δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για απόψεις ή δηλώσεις που έχουν γίνει γραπτώς ή προφορικώς και έχουν διανεμηθεί από τους ομιλητές στη διάρκεια των συνεδρίων της. Επιπρόσθετα, η Money Conferences δεν είναι υπεύθυνη για καμία αντιγραφή, επαναδημοσίευση ή διανομή των εν λόγω απόψεων ή δηλώσεων.
*: Επιβεβαίωση σε αναμονή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες & συμμετοχές: κ. Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, τηλ. 210 99 84 900,      [email protected]

 
 

South-East Europe Insurance Conference 2008

Sponsors

PLATINUM ΧΟΡΗΓΟΣ

GOLD ΧΟΡΗΓΟΣ

SILVER ΧΟΡΗΓΟΙ


 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ