ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Hrima.gr | English
ΣΚΟΠΟΣ & ΣΤΟΧΟΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Ο ΧΩΡΟΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΟΡΗΓΩΝ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 


» ΕΓΓΡΑΦΗ





ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
 


Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, στις 10 Δεκεμβρίου 2008, θα διαρκέσει μία ημέρα και η συμμετοχή θα είναι αποκλειστικά βάσει προσκλήσεων. Αναμένεται ένα κοινό 250-300 συνέδρων από Ελλάδα και εξωτερικό. Τρεις διαφορετικοί πυλώνες θα χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη των προοπτικών της ασφαλιστικής βιομηχανίας σε προσοδοφόρους τομείς στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη.

Βασικές Τοποθετήσεις (Keynote Addresses)

Διακεκριμένα Διευθυντικά Στελέχη και διεθνείς κορυφαίοι ειδικοί από το χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, των επιχειρήσεων και των επενδύσεων έχουν προσκληθεί να εκφέρουν τις βασικές τοποθετήσεις στο συνέδριο, θέτοντας τη βάση για τις διαδραστικές συζητήσεις που ακολουθούν και προάγοντας το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Διαδραστικές συζητήσεις (Plenary Discussions)

Θα πραγματοποιηθούν 50λεπτες διαδραστικές συζητήσεις παρουσία  προσκεκλημένου κοινού. Έχοντας ως συντονιστές ευρέως γνωστούς δημοσιογράφους και ειδικούς καλεσμένους θα θίξουν σημαντικά θέματα από τον χώρο των ασφαλειών στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Τα πάνελ θα συγκροτούνται από διεθνείς σχολιαστές, τοπικούς ειδικούς, επιχειρηματίες και αντιπροσώπους των Εταιριών-χορηγών.

Τα πάνελ θα αποτελούνται από τέσσερις έως πέντε ομιλητές οι οποίοι θα ενθαρρύνουν τον ανοικτό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.

Για το φετινό συνέδριο έχουν επιλεχθεί τα παρακάτω τέσσερα πάνελ:

  1. «Solvency II: Απειλή ή Ευκαιρία;
  2. Επαγγελματικά Ταμεία: Πρόκληση για την Κοινωνία και την Οικονομία.
  3. Ομαδικά Συμβόλαια: Διαρκές Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για τις Επιχειρήσεις.
  4. Επιχειρείν στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη με Ασφάλεια.

Εργαστήρια (Workshops)

Επιλεγμένες εταιρίες-χορηγοί προσκαλούνται να παρουσιάσουν ένα 45λεπτο εργαστήριο (workshop) σε θέματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη της επιλογής τους. Στα συγκεκριμένα εργαστήρια οι εταιρίες-χορηγοί μπορούν να προσκαλέσουν αντιπροσώπους-εξωτερικούς ομιλητές της επιλογής τους όπως επιχειρηματικούς εταίρους (stakeholders) ή συνεργάτες. Τα εργαστήρια ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε παραλληλία των δύο. Αν και τα εργαστήρια αποτελούν μια ευκαιρία για την παρουσίαση ειδικών θεμάτων, οι εταιρίες-χορηγοί ενθαρρύνονται να παρουσιάσουν ένα θέμα σχετικό με τη βασική θεματολογία του συνεδρίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό για την υποβολή ερωτήσεων. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα εργασθεί στενά με τις εταιρίες-χορηγούς, τόσο για τη διασφάλιση της συνοχής των θεμάτων των εργαστηρίων με τη γενικότερη θεματολογία του συνεδρίου, όσο και για τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας των εταιριών-χορηγών από την παρουσίαση των εν λόγω εργαστηρίων.

Οι εταιρίες-χορηγοί μπορούν να επιλέξουν θέματα από την ευρύτερη θεματολογία του συνεδρίου ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη διαμόρφωση των πάνελ.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΛ Ι: «Solvency II: Απειλή ή Ευκαιρία;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο  των διαζυγίων μεταξύ τραπεζών και των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι νωπές ακόμα οι εξαγορές της Alpha ασφαλιστικής από τον γαλλικό όμιλο της ΑΧΑ, του Φοίνικα (θυγατρική εταιρεία της εμπορικής τράπεζας) από την γαλλική επίσης εταιρεία Groupama, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πώληση της Proton ασφαλιστικής από την Proton Bank στην Commercial Value. Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, οι πωλήσεις πλειοψηφικών πακέτων της Αγροτικής ασφαλιστικής, αλλά και της Λαϊκής ασφαλιστικής από την ΜΡΒ.

Ένας από τους βασικότερους λόγους του φαινόμενου είναι οι πολλαπλές κανονιστικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών οι οποίες έχουν επιβληθεί στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο (Βασιλεία ΙΙ για τις τράπεζες, Solvency II για τις ασφαλιστικές εταιρείες, MIFID για τις επενδυτικές εταιρείες). Ειδικότερα, για τις ασφαλιστικές εταιρείες το διαμορφωμένο νέο πλαίσιο εποπτείας -Solvency II- στο οποίο θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ, η οποία εφαρμόζεται για τις τράπεζες, δεν δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να συνυπολογίζουν στα εποπτικά τους κεφάλαια το σύνολο της συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρίες.

Παρά την σαφή τάση διαχωρισμού των εργασιών όμως, το περιθώριο ανάπτυξης των εργασιών των ασφαλιστικών εταιριών παραμένει τεράστιο και οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ είναι 4 φορές μικρότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πώς η συνθήκη  Solvency II μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να συγκλίνουμε με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες ανάπτυξης;

ΠΑΝΕΛ ΙΙ: Επαγγελματικά Ταμεία: Πρόκληση για την Κοινωνία και την Οικονομία

Σαφώς το ασφαλιστικό αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους και στη χώρα μας. Οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις από την πολιτεία αξιολογήθηκαν σαν προσπάθειες διαχειριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, και σαφώς δεν αναδόμησαν εκ βάθρων το σύστημα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Η έντονη κρίση που ήδη διέρχεται η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα θέτει σοβαρά ερωτήματα:

? Το ήδη υφιστάμενο κοινωνικοασφαλιστικό έλλειμμα απειλεί τη βιωσιμότητα των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων;
? Οι μακροοικονομικοί παράμετροι της ελληνικής οικονομίας όπως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, οι διαρθρωτικές προσαρμογές που απαιτούνται κλπ, θα είναι τόσο θετικοί στο μέλλον ώστε να βοηθήσουν την ανταποδοτικότητα της οικονομίας μας, και κατ' επέκταση να οδηγήσουν σε μείωση του οικονομικού αδιεξόδου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;
? Η επιλογή των επενδύσεων θα είναι η πιο κατάλληλη για την διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων;
? Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες θα δώσουν άμεσα διέξοδο στα συσσωρευμένα προβλήματα;
Αντιμέτωποι με αυτούς τους κεφαλαιώδεις προβληματισμούς, σε συσχετισμό με την ανάγκη να  διατηρηθεί το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) κοινωνικό πρότυπο, αντιλαμβάνονται όλοι (πολιτεία, κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι), την αναγκαιότητα δημιουργίας ''εφεδρικών'' κεφαλαίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ασφαλιστικών και κυρίως των συντάξιμων παροχών στο μέλλον.

Η άμεση ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, των επαγγελματικών ταμείων, πρέπει να αποτελέσει κεφαλαιώδη προτεραιότητα για την πολιτεία. Η Κοινοτική οδηγία 2003/41/ΕΚ θεσπίζει τους βασικούς κανόνες και τους άξονες λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Στην χώρα μας ο νόμος 3029/2002 χρειάζεται άμεση αναμόρφωση για να μην αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργία των Ταμείων.

ΠΑΝΕΛ ΙΙΙ: Ομαδικά Συμβόλαια: Διαρκές Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για τις Επιχειρήσεις

Γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι οι Ομαδικές Ασφαλίσεις μπορούν να λειτουργήσουν σαν κίνητρο παραγωγής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Φυσικά τα ομαδικά συμβόλαια δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την κοινωνική ασφάλιση, όμως μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να βελτιώσουν τα αδύνατα σημεία της, και να καλύψουν τις υψηλές απαιτήσεις των στελεχών και των εργαζομένων.
Μια ομαδική ασφάλεια προφέρει προς τρεις κατευθύνσεις: τους εργαζόμενους, την επιχείρηση και την πολιτεία.

Στον εργαζόμενο προσφέρει την προστασία και την σιγουριά του αύριο για τον ίδιο και την οικογένειά του μέσω των πολλών συνδυασμών ασφάλισης που μπορεί να εξασφαλίσει.
Στην επιχείρηση τα οφέλη είναι πολλαπλά. Μια ασφάλιση μειώνει την κινητικότητα του ειδικευμένου προσωπικού, αυξάνει την παραγωγικότητα και προσελκύει ειδικευμένα νέα στελέχη από τον ανταγωνισμό.

Στην πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο προσφέρει πρόσθετα έσοδα άμεσα και έμμεσα μέσω της φορολογίας και μέσω της αποσυμφόρησης των δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται πλήρης αίσθηση εξασφάλισης στους συμμετέχοντες.
Εντούτοις ένα σοφά σχεδιασμένο ομαδικό συμβόλαιο, μπορεί να αναδείξει την εταιρική κουλτούρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας επιχείρησης σε ανώτερο βαθμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διαφοροποίησης με απόλυτη σαφήνεια.

ΠΑΝΕΛ ΙV: Επιχειρείν στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη με Ασφάλεια

Αναμφισβήτητα η ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί έναν ολοζώντανο οικονομικό οργανισμό ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή και αλματώδη πορεία ανάπτυξης. Χιλιάδες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, επενδύουν στην περιοχή αυτή προσδοκώντας στην ανάπτυξη πολλαπλών ωφελειών.

Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός αποτελεί ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τις επιχειρήσεις αυτές, αφού οι κίνδυνοι εκτός από την συνηθισμένη τους μορφή (φυσικοί και ατυχηματικοί) μπορούν να εκδηλωθούν και λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων (πολιτικοί συσχετισμοί, τοπικές εντάσεις, εθνικοί κανονισμοί). Ο σωστός σχεδιασμός διαχείρισης ρίσκου αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την ορθολογική ανάπτυξη των εργασιών των επιχειρήσεων σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

 
 

South-East Europe Insurance Conference 2008

Sponsors

PLATINUM ΧΟΡΗΓΟΣ

GOLD ΧΟΡΗΓΟΣ

SILVER ΧΟΡΗΓΟΙ


 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ