ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Hrima.gr | English
ΣΚΟΠΟΣ & ΣΤΟΧΟΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
ΕΓΓΡΑΦΗ
Ο ΧΩΡΟΣ
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΟΡΗΓΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΕΙΟΥ
 

South-East Europe Banking Conference 2008

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008, Athenaeum InterContinental
Πρόγραμμα Συνεδρίου
(Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου, 2008)

08:30-09:00

Προσέλευση - Εγγραφές

09:00-09:05

Καλωσόρισμα: Κωνσταντίνος Ουζούνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Money Conferences

09:05-09:15

Χαιρετισμός: Γιώργος Αλογοσκούφης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας*,

09:15-09:35

Χαιρετισμός: Ιωάννης Πεχλιβανίδης, Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα.

09:35-10:05

Βασικός Ομιλητής: Peter C. Oppenheimer, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Μετοχών και Επικεφαλής του European Strategy Group, Goldman Sachs.

10:05-10:55

ΠΑΝΕΛ I: Οι Επιπτώσεις της διεθνούς πιστωτικής κρίσης

 

 

Καθώς η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές αποκτά βάθος και έκταση, οι κεντρικές τράπεζες, συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επινόησαν ακόμα περισσότερους τρόπους να ενδυναμώσουν τις αγορές έναντι της κατάρρευσης, παρέχοντας περισσότερα κεφάλαια σε περισσότερους οικονομικούς παράγοντες, για μεγαλύτερη περίοδο και για ευρύτερο φάσμα ενεχύρων.

Η λογική πίσω από την παροχή ρευστότητας σε ευρύτερη κλίμακα είναι απλή: να διακοπεί ο φαύλος κύκλος του φόβου και των καταναγκαστικών πωλήσεων. Τον τελευταίο καιρό, πολλά τμήματα της πιστωτικής αγοράς δυσλειτουργούσαν, με τους επενδυτές να αρνούνται να διακρατήσουν άλλο περιουσιακό στοιχείο πέρα από τα πιο ασφαλή κυβερνητικά ομόλογα.  Η διαφορά επιτοκίων σε τυπικά ασφαλείς και μεγάλης ρευστότητας αγορές, όπως αυτή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί από τους σχεδόν επίσημους γίγαντες στεγαστικής πίστης, F.Mae και Fr. Mac, διευρύνθηκε ανησυχητικά και οι τιμές κλυδωνίστηκαν. Η αύξηση της διακύμανσης και η διεύρυνση της διαφοράς επιτοκίων ώθησαν τις τράπεζες να ζητούν περισσότερα ενέχυρα από τους δανειζόμενους, επιτείνοντας έτσι την αναστάτωση. Προκειμένου να σταματήσει η αλυσιδωτή αντίδραση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόσφερε ασφαλή κυβερνητικά ομόλογα στους επενδυτές, διακρατώντας σε αντάλλαγμα τα μη επιθυμητά από αυτούς χρεόγραφα. Παράλληλα, αναμένεται να δούμε πώς η Ρωσία και η Κίνα θα χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους. 

Συντονιστής: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος,  Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Ομιλητές:

  • Ian Byrne, Διευθυντής, Corporate & Goverment Ratings, Standard & Poor's.

  • Δημήτριος Λεφάκης, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων και Κινδύνων Πιστοδοτήσεων, Εθνική τράπεζα.

  • Barry Moore, Journalist, Brussels Financial Information Agency.

  • Domenico Vinci, Executive Director, Global Investment Reasearch, Goldman Sachs.

10:55-11:40

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α: Εργαλεία ενεργητικού και παθητικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση

 

Yπό την αιγίδα της Goldman Sachs

Ομιλητές:

  • Dominique Jooris, Managing Director, Co-Head of European Financial Institutions Debt Capital Markets Group, Goldman Sachs.

  • Artur Tomala, Executive Director, Hybrid Capital Products Group, Goldman Sachs.

  • Simone Verri, Co-Head of the FICC Derivatives Team, Investment Banking Division, London, Goldman Sachs.

  • Julian Wills, Executive Director, Bank Risk Management Team, Goldman Sachs.

11:40-12:10

Διάλειμμα

12:10-13:00

ΠΑΝΕΛ II: Διαχείριση Κινδύνου: Ένας καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη μιας τράπεζας

 

 

Η διαχείριση του κινδύνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τραπεζών διεθνώς. Το Συνέδριο θα εστιάσει στη διαδικτυακή ασφάλεια, την πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος, την πιστωτική ασφάλεια και το ξέπλυμα χρήματος.

Πολλά έχουν γραφτεί σε αυτό το θέμα, προκειμένου να βρεθούν μηχανισμοί σε θεσμικό επίπεδο παρακολούθησης και αποτροπής της χρησιμοποίησης των χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών για ανακύκλωση των κερδών από παράνομες δραστηριότητες. Κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν δύο ακόμα κατευθύνσεις προς τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η έρευνα με τη βοήθεια της οικονομικής θεωρίας.

Η πρώτη είναι η αξιοπιστία των διεθνών συμφωνιών που υπογράφηκαν με σκοπό την ενίσχυση της παρακολούθησης των συναλλαγών στις χρηματοοικονομικές αγορές. Από αυτή την άποψη πολλοί οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί στην προοπτική να δίνονται επαρκή κίνητρα σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ή σε φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να εφαρμόσουν τις συμφωνίες αυτές. Επιπλέον, η λίστα των χωρών που συναγωνίζονται για την προσέλκυση κεφαλαίων είναι μακρά, δεδομένης της υψηλής κινητικότητας του κεφαλαίου μεταξύ των χρηματοοικονομικών αγορών, ενώ αυτές είναι και οι χώρες όπου οι αγορές είναι σχεδόν τελείως εκτός ελέγχου ακόμα και από τις εγχώριες νομισματικές αρχές. Εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζει η διατύπωση και η εφαρμογή αποτελεσματικών κυρώσεων έναντι των κυβερνήσεων των χωρών που εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος μεγάλης κλίμακας, μερικοί οικονομολόγοι έχουν προτείνει τη στενότερη συμμετοχή των ίδιων των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες στον καθορισμό πολιτικών. 

Η δεύτερη είναι το πρόβλημα πίσω από τέτοια σχέδια: η δημιουργία σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και των πελατών τους που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, η πιο συχνά προτεινόμενη θεσμική αλλαγή είναι να μεταφερθεί τμήμα των προστίμων για εγκλήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος από τους πελάτες στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. 

Συντονιστής: Δημήτρης Κοντογιάννης, δημοσιογράφος, εφημερίδα Ελευθεροτυπία:
Ομιλητές:

13:00-13:45

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β: Doing Business Across Cultures in SEE :  Διαφορετικές Αγορές - Κοινή πορεία επιτυχίας.

 

Υπό την Αιγίδα της Εθνικής Τράπεζας

Ομιλητές: 

  • 'Αγις Λεώπουλος, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εξωτερικού, Εθνική Τράπεζα.

  • Κωνσταντίνα Βιτωράτου, Επικεφαλής Ομάδας Διεθνούς Λιανικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα.

  • Μαρίνος Βάθης, Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνών & Ειδικών Πιστοδοτήσεων, Εθνική Τράπεζα.

13:45-15:00

Γεύμα

15:00-15:50

ΠΑΝΕΛ III: Το δίλημμα των ελληνικών τραπεζών: Εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός της ίδιας της αγοράς ή σε αγορές του εξωτερικού;

 

 

 

Το επενδύειν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι από κάθε άποψη μία πολύ σημαντική χρηματοοικονομική επιλογή για τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ένας καλός λόγος για την τωρινή και μελλοντική επέκταση. Με παραπάνω από 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις ενεργές στην περιοχή, οι ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε πάνω από 14 δισεκ. ευρώ και έχουν συμβάλει στη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας.

Η διεθνής πιστωτική κρίση και η επιβράδυνση των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μειώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, δίνοντας της δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν την επέκτασή τους στην περιοχή, ή αυτές θα πρέπει να εστιάσουν στην αύξηση του μεριδίου τους στην εγχώρια αγορά?

Συντονιστής: Θεόδωρος Πολύδωρος, Management Consultant

Ομιλητές:

  • 'Αγις Λεώπουλος, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εξωτερικού, Εθνική Τράπεζα.

  • Δημήτρης Παρασκευάς, Διευθύνων Εταίρος, Δικηγορικό Γραφείο «Ηλία Παρασκευά 1933».

  • Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture.

15:50-16:20

Διάλειμμα

16:20-16:35

Εισήγηση: Πάνος Χαλκιάς, Εμπορικός Διευθυντής Ομίλου Printec.

16:35-17:25

ΠΑΝΕΛ IV: Ευκαιρίες & προκλήσεις για τις τράπεζες που προσφέρουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη

 

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελείται από την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κύπρο και την Τουρκία. Ως σύνολο, όλες αυτές οι χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος- έχουν περίπου 160 εκατ. κατοίκους. Οι οικονομικές προοπτικές είναι πολύ θετικές, με όλες τις οικονομίες της περιοχής να σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυξανόμενη βιομηχανική παραγωγή και αυξανόμενες εξαγωγές. Οι επενδύσεις προς τις χώρες αυτές επίσης αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πολιτικές προκλήσεις και τα θέματα ασφάλειας -πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο Κόσσοβο μετά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του και τα προβλήματα στη Βοσνία- θα ξεπεραστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σημαντικές προσπάθειες έχουν ήδη γίνει στην επανα-θεσμοθέτηση και βελτίωση της συνεργασίας στην περιοχή. Το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη από το 1999 έχει επιτυχώς συντονίσει την περιφερειακή διασυνοριακή συνεργασία. Για πρώτη φορά, όμως, μετά τον κατακερματισμό των βαλκανικών κρατών η προετοιμασία για την ένταξη στην ΕΕ γίνεται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς. Η μακρόχρονη εσωτερική κρίση της ΕΕ αναφορικά με το προτεινόμενο Σύνταγμα αποδυνάμωσε την εικόνα της ΕΕ στα Βαλκάνια. Ας ελπίσουμε ότι η Συνθήκη Μεταρρύθμισης, που υπογράφηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας τον περασμένο Δεκέμβριο, θα βοηθήσει στον εφησυχασμό των επικριτών και θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα -και πιο ισχυρή- φάση βαλκανικής ολοκλήρωσης.

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το πρώτο πραγματικό φόρουμ πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, τόσο ήδη μέλη της ΕΕ όσο και υποψήφια προς ένταξη μέλη. Αυτή το σχετικά νέο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας συνεισφέρει αναμφίβολα στην προετοιμασία για ένταξη των υποψήφιων και των δυνητικά υποψήφιων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως αυτού του είδους οι συνεργασίες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποκατάστατα της σαφώς πιο εκτενούς και αναλυτικής διαδικασίας ένταξης. 

Συντονιστής: Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης, Περιοδικό «ΧΡΗΜΑ»

Ομιλητές:

  • Istvan Lengyel, Γενικός Γραμματέας, Ένωση Τραπεζών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

  • 'Αγις Λεώπουλος, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εξωτερικού, Εθνική Τράπεζα.

  • Ιωάννης Ολύμπιος, Διευθύνων Σύμβουλος, V+O Communication.

  • Πάνος Χαλκιάς, Εμπορικός Διευθυντής Ομίλου Printec.

17:25-17:30

Επίλογος - Σχόλια

N.B.: Η Money Conferences διατηρεί το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα του συνεδρίου και δεν ευθύνεται για ενδεχόμενες ακυρώσεις λόγω εκτάκτων παραγόντων. Η Money Conferences επίσης δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για απόψεις ή δηλώσεις που έχουν γίνει γραπτώς ή προφορικώς και έχουν διανεμηθεί από τους ομιλητές στη διάρκεια των συνεδρίων της. Επιπρόσθετα, η Money Conferences δεν είναι υπεύθυνη για καμία αντιγραφή, επαναδημοσίευση ή διανομή των εν λόγω απόψεων ή δηλώσεων.
*: Επιβεβαίωση σε αναμονή.

 

 
 

South-East Europe Banking Conference 2008

Sponsors

PLATINUM SPONSORS


GOLD SPONSOR

SILVER SPONSOR



ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ




ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ