ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ   ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   hrima.gr   insuranceworld.gr   English

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ 
CEO & CSR
MONEY
 CONFERENCE 2012



Ms Mette Knudsen
Πρέσβης της Δανίας


Πέτρος Δούκας
Πρόεδρος της Capital Partners A.E., Πρώην Υφυπουργός Οικονομικών


Dr Christian Kroll
Research Fellow,
Jacobs University &
University of Bremen


Δρ Στέλιος Βιρβιδάκης
Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών


Δρ Μπέτυ Τσακαρέστου
Επίκουρος Καθηγήτρια
τμήματος Επικοινωνίας,
Μέσων & Πολιτισμού,
Πάντειο Πανεπιστήμιο


Onic V. Palandjian
Γενικός Διευθυντής,
Βιομηχανία Αλουμινίου
EUROPA


Δρ Θάνος Σκούρας,
Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών



Δρ Σταύρος Δρακόπουλος
Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
 

Κατερίνα Κατσούλη
Managing Director,
Sustainable Development Consulting Services



Δρ Όλγα Επιτροπάκη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Κάτοχος της επώνυμης ακαδημαϊκής έδρας
«Σταύρος Κωστόπουλος»
στην Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του MSc in Strategic HRM,
ALBA Graduate Business School


 




 

 
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2012
 
 

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Η φροντίδα της ζωής και της ευτυχίας είναι το μόνο μόνιμο αντικείμενο της καλής διακυβέρνησης

Η ευτυχία, ως δείκτης μέτρησης της επιτυχίας των κρατών και των επιχειρήσεων, καθώς και η υιοθέτηση ποιοτικών δεικτών σε μοντέλα μέτρησης της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των λαών, ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου CEO & CSR Money Conference 2012, που διοργανώθηκε από τα Money Conferences και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο καλύτερος εαυτός μας», είπε ο δρ Christian Kroll, Research Fellow, Jacobs University & University of Bremen, ο οποίος μίλησε για τη μέτρηση της ευτυχίας μέσω του World Happiness Report του ΟΗΕ και του Better Life Index του ΟΟΣΑ.

Όπως δήλωσε, για να μετρήσουμε την ευτυχία, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες: α) τους αντικειμενικούς στόχους της ευτυχίας, που σχετίζονται με το ΑΕΠ, την ανεργία και άλλους παρεμφερείς δείκτες και β) τους υποκειμενικούς στόχους της ευτυχίας, το να ερευνήσουμε δηλαδή τι θεωρούμε ως καλή ζωή και να συγκεντρώσουμε στατιστικά στοιχεία για το τι τελικά καθιστά κάποιον ευτυχισμένο. Επεσήμανε ότι «η φροντίδα της ζωής και της ευτυχίας είναι το μόνο μόνιμο αντικείμενο της καλής διακυβέρνησης (Jefferson)». Συχνά οι πολιτικοί συνδέουν λανθασμένα την οικονομία με την ευτυχία, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί «όταν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξάνεται, αυξάνονται ταυτόχρονα και οι ανισότητες. Επιπροσθέτως, η άνοδος του ΑΕΠ δε σχετίζεται με τους δείκτες καλής διαβίωσης των πολιτών». Σύμφωνα με στοιχεία για την παγκόσμια ευτυχία, πρώτη στη λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών είναι η Κόστα Ρίκα και δεύτερη η Δανία, ενώ στο σύνολο των 121 χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση.

Βασικοί παράγοντες για την ευτυχία είναι: 

- Η προσπάθεια αύξησης του ΑΕΠ να μη γίνεται με κάθε τίμημα (προς ζημία της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, των ηθικών αρχών κ.λπ.)
- Πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας
- Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας


Στην περίπτωση της Δανίας, που θεωρείται η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη ευτυχίας στην Ευρώπη και η δεύτερη παγκοσμίως, αναφέρθηκε η κα Mette Knudsen, πρέσβειρα της Δανίας.

Οι Δανοί είναι ίσως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι για τους ακόλουθους λόγους:

- Τα ποσοστά δημόσιας διαφθοράς είναι ιδιαίτερα χαμηλά
- Υπάρχει υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, αλλά και στη σχέση πολιτών και κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα, το 89% των Δανών δηλώνει ότι εμπιστεύεται την Πολιτεία και τις δημόσιες αρχές, όταν ο μέσος όρος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι 59% και στην Ελλάδα είναι 40%.
- Υπάρχει πολιτική ελευθερία και οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ελέγχουν τη ζωή τους
- Ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
- Συνθήκες που εξασφαλίζουν την οικονομική και επαγγελματική εξέλιξη των πολιτών, ανεξάρτητα από την οικονομική ? κοινωνική κατάσταση και το φύλο τους
- Αν και η φορολογία είναι υψηλή, οι πολίτες απολαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες που τους ικανοποιούν

Στις «φιλοσοφικές αντιλήψεις της ευτυχίας», δηλαδή στις λύσεις που δίνει η φιλοσοφία στην αναζήτηση της ευτυχίας, αναφέρθηκε ο δρ Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοψίζοντας μια σειρά φιλοσοφικών ζητημάτων που απασχολούν τους φιλοσόφους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Όπως τόνισε, έχει νόημα να επιδιώκουμε την ευτυχία και να δημιουργούμε μοντέλα ευτυχίας, ωστόσο η ευτυχία είναι μια «ανοιχτή» έννοια, κενή συγκεκριμένου περιεχομένου και χρειάζεται κάθε φορά διαφορετικό προσδιορισμό.

ΠΑΝΕΛ Ι
Στο πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα «Εναλλακτικά συγκριτικά μοντέλα μέτρησης της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των κρατών» αναλύθηκε η έννοια του Gross National Happiness (Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία) και το πώς μπορεί να εφαρμοστεί στα σύγχρονα κράτη του δυτικού κόσμου.
Ο κ. Πέτρος Δούκας, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η ευτυχία είναι μια «χίμαιρα» και όταν κάποιος τη φτάνει, αυτή απομακρύνεται.
Η δρ Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε για τη σχέση εισοδήματος και ευτυχίας. «Από τη δεκαετία του 1970 έχει παρατηρηθεί ότι ενώ σε μια κοινωνία οι πλουσιότεροι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους φτωχότερους, ωστόσο, σε επίπεδο κράτους όταν βελτιώνεται το ΑΕΠ, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνεται το γενικότερο επίπεδο ευτυχίας. Δηλαδή η συσχέτιση του ΑΕΠ και της ευτυχίας δεν είναι γραμμική, καθώς ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεσολαβούν θεσμοί όπως το κοινωνικό κράτος και η οικογένεια.
Ο δρ Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε ότι η κρίση έχει βοηθήσει ώστε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η συζήτηση για την καταμέτρηση στοιχείων και για την τεκμηρίωση.
Από την πλευρά του ο δρ Θάνος Σκούρας, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις κοινές συνιστώσες της ευτυχίας. Σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, «η ευτυχία βρίσκεται στο χέρι μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους, έρχεται μόνη της, αρκεί να την αναγνωρίσεις και να μπορείς να ικανοποιείσαι με ό,τι έχεις».

ΠΑΝΕΛ ΙΙ
Στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου αναλύθηκαν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία του ανθρώπου στην εργασία, οι μέθοδοι μέτρησης του ιδανικού εργασιακού περιβάλλοντος και η σημασία της ευτυχίας στη μακροημέρευση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Ο δρ Σταύρος Δρακόπουλος, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες που κατατάσσουν τις χώρες ανάλογα με το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών, η Ελλάδα κατέχει την πεντηκοστή θέση. Οι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με το επίπεδο ικανοποίησης στην εργασία είναι: το επίπεδο εισοδήματος, ο συγκρίσιμος μισθός σε σχέση με άτομα που έχουν παρόμοια θέση ή προσόντα, οι ώρες εργασίας, το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία και οι εργασιακές συνθήκες (προοπτικές, ποιότητα επίβλεψης κ.λπ.).
Η δρ Μπέττυ Τσακαρέστου, επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε για το ελληνικό οικοσύστημα των Start Ups, τις νέες επιχειρήσεις που είναι κατά βάση τεχνολογικές, αναπτύσσουν ένα νέο περιβάλλον επιχειρηματικότητας και στρέφονται σε νέες αγορές. Οι επιχειρήσεις αυτές προσδίδουν αξία στις αγορές, στους πελάτες αλλά και στην κοινωνία, με τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος αξίας, καθώς στηρίζονται σε ιδιωτικές επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν ως στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη.
Στη δική της παρέμβαση η δρ Όλγα Επιτροπάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ALBA Graduate Business School, είπε ότι «οι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία θετικού - ευτυχισμένο εργασιακού περιβάλλοντος είναι η καλλιέργεια κουλτούρας εθελοντισμού στους εργαζόμενους, καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συντροφικότητας. Αναμφίβολα, υπάρχει σχέση ανάμεσα στην οικονομική ευμάρεια και την ευτυχία, που είναι ωστόσο πιο έντονη στις αναπτυσσόμενες από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες.
«Το όχημα για την ευτυχία του ανθρώπου είναι η ισορροπία, όπως και το όχημα για την ανάπτυξη είναι η κοινωνική εταιρική ευθύνη», ανέφερε από την πλευρά της η κα Κατερίνα Κατσούλη, Managing Director της Sustainable Development Consulting Services, η οποία αναφέρθηκε στην ευτυχία στο εργασιακό περιβάλλον και στο θετικό συσχετισμό που αυτή έχει με την παραγωγικότητα της εκάστοτε επιχείρησης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν στοιχεία για την κοινωνική δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε τομείς όπως: προστασία φυσικού περιβάλλοντος, φιλανθρωπία, ΑΜΕΑ, ΜΚΟ, εκστρατείες κατά του καπνίσματος, AIDS κ.λπ.

ΟΜΙΛΟΣ OTE: Παρουσίαση: «11 Χρόνια Υποτροφίες ΟΤΕ - COSMOTE»
κα Αννα Μάλτη, Προϊσταμένη Τμήματος Εταιρικής Υπευθυνότητας Σταθερής και Κινητής, Δ/ση Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου

Προϊσταμένη του τμήματος εταιρικής υπευθυνότητας σταθερής και κινητής, διεύθυνση εταιρικής επικοινωνίας ομίλου
Η κα Μάλτη σκιαγράφησε την ουσία του προγράμματος υποτροφιών σε πρωτοετείς φοιτητές από συγκεκριμένους νομούς, οι οποίοι εισάγονται σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών είναι κοινωνικά και οικονομικά και επικεντρώνονται στα χαμηλά εισοδήματα, στα προβλήματα υγείας, σε μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ. Κάθε υποτροφία είναι ύψους 15.000 ευρώ, τα οποία δίνονται σε δύο δόσεις κατά την τετραετή διάρκεια της φοίτησης των δικαιούχων. Από το 2002 έχουν δοθεί υποτροφίες σε 106 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ενώ άλλα 231 έχουν λάβει 1500 ευρώ στο πλαίσιο τιμητικής διάκρισης. Ο ΟΤΕ δεσμεύεται για την αύξηση του αριθμού των υποτροφιών ώστε να συμπεριλαμβάνουν όσο περισσότερους νομούς ανά την Ελλάδα μπορούν.

NOVARTIS HELLAS A.E.B.E. «Aναπτύσσοντας την εταιρική κοινωνική ευθύνη σε μια φαρμακευτική εταιρεία»
κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, διευθυντής επικοινωνίας
κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, senior communications manager

Ο κ. Δεστεμπασίδης τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, αλλά είναι και ένα κοινωνικό αγαθό. Για τη Novartis είπε ότι είναι μια ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως, καθώς δραστηριοποιείται σε 140 χώρες, ενώ στην Ελλάδα απασχολεί 600 εργαζόμενους, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία την κατατάσσει στην 35η θέση όλων των εταιρειών παγκοσμίως.
Η κα Ηλιοπούλου, από την πλευρά της, επεσήμανε ότι η Novartis δεν θέλει να είναι γνωστή μόνο ως φαρμακευτική εταιρεία, αλλά και για την κοινωνική και εταιρική της υπευθυνότητα.
Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει έρευνες για να δει το σημείο στο οποίο βρίσκεται και προέκυψε ότι το στάδιο αυτή τη στιγμή είναι μεταβατικό, δηλαδή εξελίσσεται από τις δωρεές στην πλήρη ενσωμάτωση της ΕΚΕ στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ : «Εταιρική κοινωνική ευθύνη: Από τη φιλανθρωπία στη στρατηγική και επιχειρησιακή πρακτική»
κα Βίβιαν Μπουζάλη
, διευθύντρια επικοινωνίας ομίλου

Η κα  Μπουζάλη ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι ο Μυτιληναίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ευρώπη στον κλάδο του, με ετήσια έσοδα 1,57 δισ. ευρώ, και παράγει κοινωνικό προϊόν ύψους 300 εκατ. ευρώ, με πάνω από 100 δράσεις κοινωνικής ευθύνης. «Περάσαμε από το στάδιο της χορηγίας σε δράσεις μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα στρατηγικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο όμιλος χαρτογραφεί όσα λένε οι κοινωνικοί του εταίροι και κάνει έρευνες για να δει αν αυτό που έχει χαρτογραφήσει υπάρχει στην πραγματικότητα. Έχει, για 5η συνεχόμενη χρονιά, δημοσιεύσει κοινωνικό απολογισμό, ο οποίος βρίσκεται στο επίπεδο b και έχει στόχο να τον αναβαθμίσει σε επίπεδο a, με βάση διεθνείς πιστοποιήσεις, το συντομότερο δυνατό.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: «Τοπικές κοινωνίες & υπεύθυνη επιχείρηση»
κα Ράνια Σουλάκη, διευθύντρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ομίλου

Η κα Σουλάκη τόνισε ότι τα «Ελληνικά Πετρέλαια»προσπαθούν να συμβάλουν στη δύσκολη σημερινή προσπάθεια και να βελτιώσουν αυτό που λέγεται ΕΚΕ στον ελληνικό χώρο. Διατηρούν στενές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ότι στην παγκόσμια κοινότητα υπάρχει φοβερός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, καθώς οι εργαζόμενοι επιλέγουν πού θα εργαστούν ανάλογα και με το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ της εταιρείας. Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» έχουν τέσσερις πυλώνες σε ό,τι αφορά την ΕΚΕ:

- Προσπαθούν να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις από την παραγωγή τους
- Ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες (θέσεις εργασίας, αγαθά, υπηρεσίες)
- Υποστηρίζουν την υγεία, την εκπαίδευση, την αλληλεγγύη, τις ευπαθείς ομάδες
- Εφαρμόζουν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό τον πολιτισμό, το πράσινο, τα έργα υποδομής κ.λπ.

ΟΜΙΛΟΣ INTERAMERICAN: «Προσωπική βοήθεια και πρωτοβάθμια υγεία: μια πρακτική υψηλής κοινωνικής αξίας, με χαμηλό προϋπολογισμό»
κ. Γιάννης Ρούντος
, διευθυντής δημοσίων σχέσεων & ΕΚΕ ομίλου

Σύμφωνα με τον κ. Ρούντο, τα πέντε πεδία δράσης ΕΚΕ της Interamerican είναι:

Διακυβέρνηση
Αγορά
Εργαζόμενοι
Κοινωνία
Περιβάλλον

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της μέτρησης, η οποία βοηθά να ορίσουμε τεχνικά την ΕΚΕ, αλλά διευκρίνισε ότι η εταιρική υπευθυνότητα δεν είναι τεχνικό ζήτημα, καθώς συνδέεται με ηθικές αξίες και ξεπερνά τα τυποποιημένα μοντέλα της κανονιστικής συμμόρφωσης. Η ευτυχία, όπως και η εταιρική υπευθυνότητα, δεν ορίζεται αυστηρά, γιατί αυτό θα την περιόριζε σημαντικά. «Έχουμε τη Solvency II, που δίνει κατευθύνσεις, υπάρχει το ζήτημα των προϊόντων που πρέπει να καλύπτουν με πιο προσιτό τρόπο τις ανάγκες των καταναλωτών, ενώ πρέπει να διασφαλιστούν θέσεις αλλά και συνθήκες εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούντος.
Επίσης η Interamerican δίνει ιδιαίτερη σημασία στον όρο της «αειφόρου ασφάλισης», καθώς αποτελεί τη μοναδική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που είναι μέλος στο πρόγραμμα περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Οι δράσεις ΕΚΕ της Interamerican είχαν το 2011 συνολικό προϋπολογισμό 302.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,6% επί των κερδών της.

ONIC V. PALANDJIAN, Γενικός διευθυντής, EUROPA ABE Βιομηχανία Αλουμινίου

Εν κατακλείδι, ο Onic V. Palandjian, γενικός διευθυντής της EUROPA ABE Βιομηχανίας Αλουμινίου, έκλεισε το συνέδριο με την παρουσίαση «η Ελλάδα, το διαβατήριό μου στην ευδαιμονία», προσδίδοντας μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και για τους Έλληνες επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι «η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή είναι να μπορείς να κάνεις όσα σου λένε ότι δεν μπορείς»!
Το συνέδριο κορυφώθηκε με την απονομή των επιχειρηματικών βραβείων THALES - CEO & CSR 2012, που αποτελούν έναν καταξιωμένο θεσμό αναγνώρισης των εταιρειών και των στελεχών, που ξεχώρισαν κατά το 2011 για την έμπρακτη προσφορά και δραστηριότητά τους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.
 

 
SPONSORS
CEO & CSR MONEY CONFERENCE 2012
  SILVER SPONSORS
 











 
  BRONZE SPONSORS
 

 

 
  CORPORATE PARTICIPATIONS






 
  UNDER THE AUSPICES OF
 

 
  ACADEMIC PARTNER
 

 
  PRINT SPONSOR
 

 
COMMUNICATION PARTNER
 

 
COMMUNICATION SPONSORS
 































 

 

  © Copyright 2009 Money Confrences. All rights reserved. Created by http://www.hellassites.gr HellasSites