ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ   ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   hrima.gr   insuranceworld.gr   English

ΟΜΙΛΗΤΕΣ 
PHARMA 

HEALTH
 CONFERENCE 2012



Ανδρέας Λυκουρέντζος
Υπουργός Υγείας


Κώστας Φρουζής
Πρόεδρος ΣΦΕΕ,
Αντιπρόεδρος NOVARTIS


Δημήτρης Δέμος 
Πρόεδρος ΠΕΦ,
Αντιπρόεδρος DEMO


Πασχάλης Αποστολίδης,
Διευθύνων Σύμβουλος,
Abbott Laboratories
Ελλάς ΑΒΕΕ


Γιώργος Πατούλης
Πρόεδρος,
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών


Θεόδωρος Αμπατζόγλου
Πρόεδρος,
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος


Βλάσης Σφυρόερας 
Διευθύνων Σύμβουλος,
ΗΔΙΚΑ



Γρηγόρης Σαραφιανός 
Πρόεδρος,
Πανελλήνια Ένωση
Ιδιωτικών Κλινικών



Δρ. Νίκος Μανιαδάκης
Kαθηγητής Διοίκησης
Υπηρεσιών Υγείας,
Εθνική Σχολή
Δημόσιας Υγείας


Κυριάκος Σουλιώτης
 Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ,
λέκτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


 




 

 
PHARMA CONFERENCE 2011
 
 

Τα Money Conferences και το μηνιαίο επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ, διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Σ.Φ.Ε.Ε., το Pharma Conference με κεντρικό θέμα «Η Φαρμακευτική Αγορά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης», την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το Pharma Conference 2011 συνδύασε επιτυχώς διαδραστικές συζητήσεις σε τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες που εστίασαν στα παρακάτω ζητήματα:

ΘΕΜΑΤΑ:

Αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου στο χώρο του φαρμάκου
Η πορεία υλοποίησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία
Προβλήματα και προοπτικές του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων στην Ελλάδα
Ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας

Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 400 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι του επενδυτικού και επιχειρηματικού χώρου, δημοσιογράφοι, opinion leaders κ.α.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναφέρθηκαν σε θέματα που απασχολούν τη σημερινή φαρμακευτική αγορά, αναλύοντας τις επιπτώσεις του Μνημονίου στο «φάρμακο», τα οφέλη και την πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς και τη δυναμική που παρουσιάζει η φαρμακοβιομηχανία για την ανάκαμψη της χώρας.

Το παρών στο Συνέδριο έδωσε και ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σημείωσε κατά την ομιλία του ότι στις 13 Ιουνίου θα εκδοθεί νέα αγορανομική διάταξη και πως μέχρι τα τέλη του μηνός θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη θετική λίστα φαρμάκων. Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί το υπουργείο στο χώρο της Υγείας τόνισε  ότι «μέσα στο 2011 πετύχαμε εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο φιλοδοξούμε να διπλασιάσουμε το 2011 και θέτουμε ως στόχο το 2012 να είναι έτος σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υγείας».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσης Φιλιώτης εξέφρασε τις αντιρρήσεις της βιομηχανίας για τη θετική λίστα φαρμάκων υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΦΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ζήτησε από την κυβέρνηση καλύτερη συνεργασία για την υλοποίηση του έργου. Ανάμεσα στα άλλα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση που κατέθεσε στο Συνέδριο ο καθηγητής κ. Ηλίας Μόσσιαλος, η οποία προβλέπει η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση 6 χώρες και όχι 22.

Σχολιάζοντας το Μνημόνιο και τις επιδράσεις του στην αγορά του φαρμάκου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «οι σπατάλες στο σύστημα υγείας αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης των δαπανών υγείας στην Ελλάδα. Τα μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση (γενική ανατιμολόγηση, έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και είσπραξη των οφειλόμενων επιστροφών) επέτυχαν να εξοικονομηθούν 950 εκατ. ευρώ περίπου (στα 4,15 δις Ευρώ), μειώνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 18,5% σε σχέση με το 2009 (στα 5,09 δις Ευρώ). Τα μέτρα αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας πρόσθετη μείωση της δαπάνης (carry-over) και μέσα στο 2011. Εντούτοις, οι στόχοι που τέθηκαν στην 3η επικαιροποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής επέβαλαν την περαιτέρω μείωση της δαπάνης κατά 2 δις. ευρώ μέχρι το 2012, με στόχο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ. Στόχος δύσκολος, αλλά εφικτός αρκεί να εφαρμοσθούν πλήρως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και δρομολογηθεί.

ΠΑΝΕΛ I: Αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου στο χώρο του Φαρμάκου

Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου με θέμα «Αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου στο χώρο του Φαρμάκου» με συντονιστή τον κ. Αιμίλιο Νεγκή, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», «Channel 9», κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής London School of Economics (LSE), Πρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ, πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Υγεία, Αθηνά Δρέττα, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Πολύζος, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Υγείας, Θόδωρος Αμπατζόγλου, Πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Διονύσης Φιλιώτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Στην παρέμβαση της στη συζήτηση η κα Αθηνά Δρέττα επεσήμανε πως «σήμερα η κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη και των ταμείων ακόμα δυσκολότερη. Όσον αφορά στο χώρο του φαρμάκου η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να υπάρχει συνεκτική φαρμακευτική πολιτική για να λειτουργήσει ως ανταγωνιστική αγορά. Η υφιστάμενη πολιτική στηρίχτηκε σε σειρά παρεμβάσεων:

α) την κοστολόγηση που οδήγησε σε μείωση των τιμών κατά 16,5%. (Περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα από τη νέα ανατιμολόγηση, δηλαδή σε τι ποσοστά θα διαρρυθμιστεί η νέα κοστολόγηση που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα όπως η άρση του πλαφόν)
β) τον έλεγχο της συνταγογράφησης, που λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Σε αυτό όμως το πεδίο μπορούν να βοηθήσουν και οι εταιρείες (η Astra Zeneca λόγου χάρη σταμάτησε να χρηματοδοτεί τα ταξίδια των ιατρών στο εξωτερικό),
γ) τη διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ
δ) τα γενόσημα: Στην Ευρώπη ο όγκος των γενοσήμων αγγίζει το 40% και σε αξία το 20%, ενώ στην Ελλάδα η ο όγκος είναι στο 15-20% και η αξία τους στο 20%»

Από τη δική του πλευρά ο κ. Διονύσης Φιλιώτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ανέφερε πως «ο σύνδεσμος συμφωνεί με τους στόχους της πολιτείας, αλλά θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε σχέση με τις τιμές δήλωσε πως «εάν στραγγαλίσουμε περισσότερο τις τιμές από όσο πρέπει οι εταιρείες θα καταργήσουν τα φάρμακα που δεν μπορούν να συντηρήσουν. Το 1997 με απόφαση του Χρυσοχοίδη αφαιρέθηκαν από τις τιμές οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους οι τιμές μειώθηκαν κατά 35%. Το αποτέλεσμα ήταν το 2006 να έχει εκτοξευτεί στο χώρο της υγείας η δαπάνη. Εφόσον χρειάζεται η θετική λίστα πρέπει να υπάρξει διάλογος από όλες τις πλευρές για να έχουμε αποτελέσματα». 

Ο κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου, Πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τόνισε ότι ο σύλλογος υποστήριξε το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά εντοπίζει και τις προβληματικές πλευρές που αυτό εμφανίζει, όπως ο τριπλασιασμός του όγκου του χαρτιού που δαπανάται. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό στο χώρο του φαρμάκου επεσήμανε ότι «στο κομμάτι της υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους κλασικούς όρους της οικονομίας όπως στα άλλα προϊόντα, Επομένως είναι λάθος να προσεγγίσουμε τον συγκεκριμένο τομέα με όρους ανταγωνισμού». Χαρακτήρισε λανθασμένο το στόχο του 1% του ΑΕΠ που έχει θέσει η πολιτεία, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 1,5%.

Τέλος ανέφερε ότι οι οφειλές προς τα φαρμακεία έχουν εξομαλυνθεί αρκετά, αλλά σε κάποια ταμεία εμφανίζονται και πάλι προβλήματα». 

Ο κ. Νίκος Πολύζος, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Υγείας στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι «οι τιμές είναι το δέντρο και οι δαπάνες το δάσος. Το βασικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η υποκατάσταση που δημιουργεί ανοδική πίεση στις δαπάνες.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής London School of Economics (LSE), Πρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ, πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Υγεία είπε πως «Θα χρειαστεί μία δεκαετία ο χώρος της υγείας για να μπει σε τάξη και να βελτιωθούν τα οικονομικά αλλά και τα ποσοτικά στοιχεία. Το συμμάζεμα ξεκίνησε, τα τέσερα ταμεία έχουν ήδη γίνει ένα, αλλά στο νέο φορέα εάν εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα ταμεία». Εν συνεχεία πρότεινε την αναβάθμιση της πολιτικής των φαρμάκων με συγχώνευση του ΕΟΦ και του ΕΦΕΤ και τόνισε πως σε επίπεδο χρηματοδότησης να καταστήσουμε το σύστημα λιγότερο πολύπλοκο συμπεριλαμβάνοντας μόνο χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η συμμετοχή των πολιτών στην αγορά του φαρμάκου πρέπει να σχετίζεται με την κύρια ένδειξη ώστε να αποφεύγονται οι παρατυπίες. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ήδη μειώσει σημαντικά τη δαπάνη, αλλά η πολιτεία πρέπει να προσανατολιστεί και στον μερικό συνδυασμό των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης με το ηλεκτρονικό σύστημα. Πρέπει να βρούμε τα 50 φάρμακα που συμβάλλουν περισσότερο στη διαμόρφωση του κόστους και τα 50 φάρμακα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα συνταγογράφησης και σε αυτό το πλαίσιο να ξεκινήσει ο έλεγχος.

Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να μην «ανοιχτεί» πλήρως το επάγγελμα και επεσήμανε πως πρέπει να μειωθεί το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού ή να πάψει να αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου. Τέλος πρότεινε να αναβαθμιστεί το φαρμακευτικό επάγγελμα με φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων στους επαγγελματίες και ζώνες βιωσιμότητας σε κάθε περιοχή.

Ομιλία: κ. Κώστας Φρουζής, Αντιπρόεδρος, Novartis Hellas, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φρουζής δήλωσε: « Είναι σημαντικό να δομήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και όχι να εκπληρώσουμε τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους μνημονίου. Αυτό μπορεί να γίνει με:

-προτεραιοποίηση των στόχων
- ικανότητα για άμεση υλοποίηση
- αξιοπιστία στους εταίρους εντός και εκτός Ελλάδας

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί δεν υλοποιούνται. Πέρα από αυτό οι δύο λίστες (ανοιχτές ? ΜΗΣΥΦΑ) αρχικά καθυστέρησαν να τεθούν σε εφαρμογή και τις δύο εβδομάδες που λειτουργούν εμφανίζουν αρκετές ελλείψεις.

Το κράτος πρέπει να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Η εγκύκλιος που έχει αποσταλεί για τα γενόσημα περιέχει γενικές πληροφορίες και το αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη άναρχων ελλείψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων δήλωσε πως «έχουν φτάσει στο δωδεκάμηνο. Υπάρχουν εξαγγελίες ότι θα πάρουμε χρήματα στο τέλος του Ιουνίου, όπως υπήρχαν εξαγγελίες το Σεπτέμβριο ότι θα παίρναμε τα χρήματα για το 2010».

Τάση δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ταμεία και νοσοσκομεία 2011:
1. Ταμεία: 3,4/23 δις= 15% (φαρμακευτικές δαπάνες ταμείων/δαπάνες υγείας)
2. Νοσοκομεία 2011: 1δις/9δις=11% (φαρμακευτικές δαπάνες νοσοκομείων/συνολικά έξοδα νοσοκομείων)
 
Ομιλία: «Διεθνής εμπειρία συστημάτων τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων. Αλήθειες και μύθοι»

Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Τα τελευταία 20 χρόνια η μεγάλη επανάσταση στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας οδήγησε σε αύξηση της δαπάνης στην υγεία. Σε όλες τις χώρες αναπτύσσεται η δαπάνη και μάλιστα στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί κατά 75%.
Η φαρμακευτική δαπάνη και η φαρμακευτική πολιτική εξαρτώνται:
-Τιμή παραγωγού: α) με βάση εξωτερικές τιμές αναφοράς, β)με βάση κλινική και οικονομική αξιολόγηση γ)ελεύθερη
- το περιθώριο δικτύων διανομής και ΦΠΑ
-Την αποζημίωση από αγοραστή και συμμετοχή ασθενών
- τις συνταγογραφούμενες ποσότητες και το μείγμα καινοτομίας
- τον ανταγωνισμό και τα γενόσημα
- τις επιστροφές και τις εκπτώσεις
Σε 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ χρησιμοποιείται το ίδιο σύστημα εξωτερικών τιμών αναφοράς με εμάς. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί ως δείκτη τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και περίπου 15 χώρες χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως χώρα αναφοράς. Επομένως όταν χαράζουμε τιμολογιακή πολιτική πρέπει να ξέρουμε ότι επηρεάζουμε:
- μέσω των τιμών αναφοράς
- μέσω του παράλληλου εμπορίου

Σύστημα εσωτερικών τιμών αναφοράς:
Η λίστα δεν αποτελεί μηχανισμό ορθολογικής διαχείρισης της δαπάνης. Παράλληλα με το μηχανισμό αξιολόγησης των φαρμάκων υπάρχει και ο μηχανισμός οικονομικής αξιολόγησης των φαρμάκων. Βέβαια το ζήτημα αυτό είναι τεχνικά δύσκολο.

Παρατηρήσεις σχετικά με την Ελλάδα:
-Δεν υπάρχει σχέση στην τιμή του φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη. Η καινοτομία και όχι οι τιμές επηρεάζουν τη φαρμακευτική δαπάνη.
- Η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε με μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ

Ομιλία: «Κατευθυντήριες Οδηγίες και θεραπευτικά πρωτόκολλα: Κλινικές και οικονομικές συνιστώσες. Το παράδειγμα της Καρδιολογίας»

Δρ. Πάνος Βάρδας, καθηγητής Καρδιολογίας, εκλεγμένος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ο κ. Π. Βάρδας επισήμανε στην ομιλία του ότι πέρα από τις οικονομικές αναλύσεις αυτό που προέχει είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ασθενών ενώ τόνισε ότι χώρες που αναφέρονται ως θετικά παραδείγματα για κάποιες πρακτικές τους όπως το Βέλγιο σε κάποια άλλα ιατρικά ζητήματα είναι παραδείγματα προς αποφυγή.
Ο κ. Βάρδας τόνισε ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς θα πρέπει να έχουν ως στόχο το cost efficiency και όχι το cost saving.
Για τα καρδιακά νοσήματα ανέφερε ότι σήμερα θεραπεύονται καλύτερα με αποτέλεσμα να έχουν δώσει κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια περισσότερα ζωής στους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της καλύτερης αντιμετώπισης σε αντίθεση με τα νοσήματα του καρκίνου τα οποία ανθίστανται σθεναρά στη θεραπεία.
Η βιοτεχνολογία εξελίσσεται και γενικότερα η ιατρική είναι σήμερα ακριβότερη γι? αυτό χρειάζονται οι κατευθυντήριες οδηγίες. Παρ? όλα αυτά όπως έδειξε και το παράδειγμα των ΗΠΑ οι οδηγίες δεν οδηγούν πάντα σε μείωση του κόστους, όπου η αύξηση των δαπανών υγείας έφτασε το 5,5% και ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις που μιλούσαν για αύξηση 6,5%. Η Ελλάδα είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη των δαπανών με αύξηση 6,6%. Ο κ. Βάρδας τόνισε ότι σήμερα η ιατρική  βασίζεται σε αποδείξεις αντί, όπως παλιότερα σε παρατηρήσεις. Αυτό σημαίνει πώς ότι γράφεται είναι αποδεδειγμένο από κλινικές μελέτες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να εφαρμόσουν τις οδηγίες.
Για την Ευρώπη τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ετερογενής ήπειρος καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο κατά κεφαλήν εισόδημα από χώρα σε χώρα και γι? αυτό το λόγο δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα με τον ίδιο τρόπο.
Οι γιατροί σε ευρώπη και Ελλάδα δεν έχουν σύμφωνα με τον κ. Βάρδα ούτε την καλλιέργεια ούτε τα κίνητρα για την εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών.
Πάντως υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι είναι μικρή χώρα πολλά πράγματα εφαρμόζονται σωστά περίπου στο μέσο όρο των κατευθυντήριων οδηγιών με τις δαπάνες υγείας να βρίσκονται στο 9,6% του ΑΕΠ.
Σαν παράδειγμα επιλογής του κόσοτους ωφέλειας από ένα φάρμακο ο κ. Βάρδας ανέφερε ότι το πρόσθετο κόστος από τα νέα αντιπηκτικά φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο από αγγειακά επεισόδια κατά 1500 με 2000 περιστατικά το χρόνο φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ με 100 εκατ. ετησίως. «Το αν αυτό το κόστος είναι ανεκτό είναι καθαρά πολιτική απόφαση» τόνισε.

ΠΑΝΕΛ II: Η πορεία υλοποίησης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Συντονιστής: κ. Αιμίλιος Νεγκής, δημοσιογράφος, «Channel 9», «Ο κόσμος του επενδυτή»
Ομιλητές:
κ. Γεράσιμος Βουδούρης, Διοικητής Οργανισμού Αυτοαπασχολουμένων Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Αντιπρόεδρος , Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Ειδικός σε θέματα ασφάλισης υγείας, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Πρόεδρος Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), Αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Ο κ. Βουδούρης μίλησε για τον ΟΑΕΕ και το γεγονός ότι εφάρμοσε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όταν ο ίδιος διορίστηκε τον Ιούλιο, με κάποιες προσαρμογές και παρεμβάσεις λόγω των ιδιαιτεροτήτων του οργανισμού.
Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και η εκκαθάριση των συνταγών ηλεκτρονικά, ενώ είπε ότι η ανάλυση των πληροφοριών και των αποτελεσμάτων, γίνεται για να διευκολύνει τόσο τον ασφαλισμένο όσο και τον διαχειριστή του συστήματος αλλά και για να οδηγήσει στον εξορθολογισμό των δαπανών προκειμένου να αποκατασταθεί στα μάτια του κόσμου ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, καθώς μερικές μειοψηφίες δημιουργούν άθλια εικόνα για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.
Μεταξύ των πρακτικών αυτών ο κ. Βουδούρης ανέφερε τη συνταγογράφηση οκτώ κουτιών φαρμάκου εκεί όπου απαιτούνται ένα με δύο, αλλά και η συνταγογράφηση πάντα των πιο ακριβών φαρμάκων ως ντε φάκτο καλύτερων κάτι που δεν ισχύει πάντα.
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έριξε το κόστος των συνταγών στα 16-17 εκατ. ευρώ το μήνα από 25 εκατ. ευρώ. Επίσης επισήμανε ότι μέσω του συστήματος αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν 400 γιατροί που ακόμα δεν έχουν συνταγοραφήσει ακόμα ούτε μία συνταγή ηλεκτρονικά.

Ο κ. Θεοδοσιάδης από την πλευρά του είπε ότι θεσμικά είναι φανατικός υποστηρικτής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς είναι προς το συμφέρον των φαρμακοποιών να είναι βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ όλοι θέλουν να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».
Πάντως στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που έχει το σύστημα για τους φαρμακοποιούς, όπως ότι υπάρχουν φορές που είναι «πιεσμένο» και δεν δέχεται καταχωρήσεις, ότι τα barcode δεν διαβάζονται σε πολλές παρτίδες φαρμάκων, ότι στις οθόνες εμφανίζονται μόνο τα φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά και όχι όλα όσα κυκλοφορούν, ότι δεν υπάρχει φραγή στις ποσότητες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός και ότι δεν υπάρχει φραγή στο πόσοι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα στον ίδιο ασθενή.
Γενικά ο κ. Θεοδοσιάδης υπογράμμισε ότι πρέπει να μπουν κανόνες ώστε να μην μπορεί κανείς είτε είναι γιατρός ασφαλισμένος ή φαρμακοποιός, να παρεμβαίνει στο σύστημα. Τέλος ο ίδιος πρότεινε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν οι ίδιοι ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το οποίο βέβαια θα λαμβάνει υπόψη τις προδιαγραφές της πολιτείας, με μηδενική επιβάρυνση του κράτους.

Ο κ. Σουλιώτης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι στον οργανισμό που διοικεί έχουν μείνει 500 εργαζόμενοι από 1750 και παρόλα αυτά το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Ο ΟΠΑΔ έχει δαπάνες 1,7 δις ευρώ και 1,1 δις έσοδα και μέχρι πρόσφατα ήταν ένας οργανσιμός που χρωστούσε σε όλους. Αυτή τη στιγμή από τους 8000 γιατρούς το 30% συνταγογραφεί ηλεκτρονικά καθώς το σύστημα βρίσκεται στον πρώτο μήνα εφαρμογής του. Όμως στόχος του είναι σε ένα μήνα να έχει εξομαλυνθεί το ποσοστό αυτό. Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις με γιατρούς , ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα με αποτέλεσμα με το ηλεκτρονικό σύστημα να υπάρχουν σημαντικές μειώσεις τιμών σε αρκετές εξετάσεις.
Μόνο η αίσθηση του ελέγχου έφερε μείωση δαπανών 40% στις συνταγές.

Ο κ. Λοπατατζίδης στάθηκε στη δύσκολη σημερινή συγκυρία η οποία «μας αναγκάζει να κινηθούμε έξυπνα και γρήγορα». Είπε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι στρατηγική επιλογή για μία χώρα και μόνο στην Αμερική έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα επιτυχίας που φτάνουν και το 95%. Επίσης πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας έχουν οι σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία με 85%, και κάποιες περιφέρειες της Ισπανίας. Ο κ. Λοπατατζίδης επεσήμανε ότι το σύστημα όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα λειτουργεί περισσότερο ως μία προσπάθεια ηλεκτρονικής υποβολής ιατρικών συνταγών και όχι ως ηλεκτρονική συνταγογράφηση που κατά τον ίδιο είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Το υπάρχον σύστημα σύμφωνα με τον κ. Λοπατατζίδη δεν έχει δικλείδες ασφαλείας και θα έχει σαν αποτέλεσμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να επιστρέψουμε στην προηγούμενη αρνητική κατάσταση.

ΠΑΝΕΛ III: Προβλήματα και προοπτικές του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων στην Ελλάδα
Συντονιστής:  κα Δήμητρα Ευθυμιάδου, δημοσιογράφος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ραδιοφωνικός σταθμός, Flash
Ομιλητές:
κ. Νίκος Μανιαδάκης, Kαθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας - Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Abbott Laboratories Ελλάς ΑΒΕΕ, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος ELPEN, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

«Θα πρέπει να έχουμε ένα σταθερό ορίζοντα τουλάχιστον για ένα χρόνο» δήλωσε ο κ. Δημόπουλος προσθέτοντας ότι «με τις τιμές έχουμε κάνει ήδη αρκετά και πρέπει να ασχοληθούμε με το ζήτημα του όγκου».
Το πρώτο δελτίο τιμών έχει ήδη βγει και το Σεπτέμβριο θα βγει χωρίς πλαφόν.
Δεν είναι αντισυνταγματικό να μειώνει κανείς τις τιμές σε ένα μονοψώνιο, όπως είναι ο χώρος του φαρμάκου, Αυτή είναι και η λογική της λίστας. 
Αναφερόμενος σε λανθασμένες συμπεριφορές είπε πως υπάρχει υπερβολή στην ιατρική τεχνολογία και στο φάρμακο, που οφείλεται στην αποδοχή ή την ανοχή της πολιτείας λόγω έλλειψης εγρήγορσης. Το 2006 καταγράφηκαν περίπου 1.000 επιδοτούμενα ταξίδια ιατρών στο εξωτερικό, ενώ το 2009  αριθμός αυτός διπλασιάστηκε. 

Ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε από την πλευρά του ότι όλοι οι φορείς συμφωνούν πως η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό 75% οφείλεται στον όγκο των φαρμάκων και κατά 25% στην τιμή των φαρμάκων. Η ανατιμολόγηση που έφερε η μείωση της τάξεως του 16% εάν επαναληφθεί τον Ιούνιο δε θα αποφέρει περισσότερο από 5%. Εξαιρώντας το πλαφόν η μείωση θα είναι ιδιαίτερα μικρή.

Η λίστα μπορεί να εφαρμοστεί με rebate γιατί ακόμα και αν εγκριθεί οι εταιρείες θα προβούν σε ενστάσεις.
«Υπάρχει ένα μίγμα πραγματικών προβλημάτων που οδήγησε στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε κατά τη δική του παρέμβαση ο κ. Θεόδωρος Τρύφων και πρόσθεσε πως «όσον αφορά τα γενόσημα είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι είναι ακριβά, καθώς είναι τα φθηνότερα φάρμακα στην κατηγορία τους».
Τόνισε πως σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω μείωση στα φάρμακα που έχουν ήδη μειωθεί κατά 35% η φαρμακοβιομηχανία θα αμυνθεί φέρνοντας ακριβότερα σκευάσματα.
Στο υπάρχον σύστημα παρουσιάζεται η εξής στρέβλωση: το σύστημα τιμολόγησης τιμωρεί τα παλαιά φάρμακα.
Είναι ευκαιρία να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του συστήματος και να πάμε μπροστά. Το κράτος πρέπει να κάνει βήματα σταδιακά και να εκμεταλλευτεί το μονοψώνιο του μέσω του ΕΟΦ.

Εν συνεχεία ο κ. Νίκος Μανιαδάκης δήλωσε πως «η τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όμως στην εφαρμογή του συστήματος αυτού έγιναν λάθη και υπήρξε αβεβαιότητα. 
Τα γενόσημα στην αγορά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπου τα συστήματα υγείας λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, αποτελούν το 20-30% των επωνύμων φαρμάκων. Στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60-70-% των τιμών των επωνύμων. Η αντίληψη ότι μέσω των γενόσημων μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι είναι εσφαλμένη, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στην Ευρώπη, όπου η μείωση των τιμών των γενοσήμων οδήγησε σε αύξηση της δαπάνης». 

Τέλος ανέφερε πως «στην Ελλάδα έχουμε χάσει χρόνο ως προς το να επενδύσουμε σε υποδομές και συστήματα που να μη στερούν στον Έλληνα πολίτη την καινοτομία» και επεσήμανε ότι οι διαφορές σε σχέση με άλλες χώρες είναι ότι στην Ελλάδα είναι μικρό το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και δεν υπάρχει μηχανογράφηση και έλεγχος.

ΠΑΝΕΛ IV: Ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή της Φαρμακοβιομηχανίας στην Ανάπτυξης της χώρας
Συντονιστής: κ. Χρήστος Κώνστας, δημοσιογράφος, ALTER

Ομιλητές:
κ. Δημήτρης Δέμος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, DEMO S.A., κ. Τάκης Ζερβακάκης, Αντιπρόεδρος, Business Development & Marketing, Zein Biotec, κ. Κώστας Ευρυπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Genesis Pharma, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, κ. Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος της Pharmathen, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

Ο κ. Κάτσος υπογράμμισε ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας βάλλεται από την αποδιοργάνωση του ελληνικού δημοσίου και από τις περιστολές της Τρόικα. Η αρνητική κατάσταση στο εγχώριο τοπίο έχει οδηγήσει στο να έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών, πολιτείας και κοινωνίας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλοί τομείς στην ελληνική οικονομία που να κάνουν εξαγωγές 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, από 25 επιχειρήσεις που παράγουν τόσο προϊόντα όσο και έρευνα. Πρέπει κάποια στιγμή σύμφωνα με τον κ. Κάτσο το κράτος να δει ποιο είναι το δημοσιονομικό αντιστάθισμα κάθε κλάδου πριν πάρει τις αποφάσεις του. Για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ανέφερε ότι είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος για την εφαρμογή της ο οποίος έχει κοστίσει στη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Δέμος μίλησε για το θέμα των χρεών του κράτους προς τις εταιρείες του κλάδου. Συγκεκριμένα είπε για την εταιρεία του ότι έχει πολλά χρόνια να πληρωθεί τις οφειλές από το δημόσιο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό της σε επενδύσεις και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις. Επίσης αναφέρθηκε και στο γεγονός των συνεχών αλλαγών πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου ο οποίος επίσης δυσκολεύει τον επενδυτικό προγραμματισμό. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Δέμο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διαπρέπουν και να είναι πιο γνωστές στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό.

Στο θέμα της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των φορέων του  δημοσίου ακόμα και αυτών που ανήκουν στο ίδιο υπουργείο στάθηκε ο κ. Ευριπίδης. Συγκεκριμένα είπε ότι συνεχώς λαμβάνονται αποφάσεις σε πολύ σοβαρά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη φαρμακοβιομηχανία χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις των συγκεκριμένων αποφάσεων. Τόνισε το γεγονός ότι ο κλάδος απασχολεί 10.000 εργαζομένους, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσα εμπλεκόμενοι, και ότι είναι καθαρά regulate κλάδος, δηλαδή έχει περιθώριο κέρδους που είναι σαφώς καθορισμένο από το κράτος.
 
Για τις απώλειες που έχει ο κλάδος επειδή δεν εκμεταλλεύεται στο βαθμό που θα μπορούσε τις δυνατότητες εσόδων από έρευνα και ανάπτυξη, μίλησε ο κ. Ζερβακάκης. Συγκεκριμένα είπε ότι αν είχαμε ως χώρα το κομμάτι στην έρευνα που μας αναλογεί στην παγκόσμια αγορά θα είχαμε οικονομικό όφελος μέχρι και 1 δις ευρώ το χρόνο. Επίσης για το θέμα του κόστους-ωφέλειας από την υγεία υπογράμμισε ότι κάποια στιγμή η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει οι άνθρωποι να έχουν θεραπεία ή να έχουμε τριτοκοσμικές υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχουν μόνο τα βασικά. Όμως όπως ανέφερε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής έχουν ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια.

 
SPONSORS PHARMA & 
HEALTH CONFERENCE 2012     
GOLD SPONSORS




 
SILVER SPONSORS




 

  
BRONZE SPONSORS




 
 
 
 
DISTINGUISHED PARTI/TIONS








 
 

 
 

 
 
CORPORATE PARTI/TIONS

















 
 
 
 
 
 
UNDER THE AUSPICES OF




 
WEBCASTING SPONSOR


 
PRINT SPONSOR


 
INTERPRETATION SPONSOR


 
COMMUNICATION PARTNER


 
COMMUNICATION SPONSORS
 























 





 

 

  © Copyright 2009 Money Confrences. All rights reserved. Created by http://www.hellassites.gr HellasSites